Ga direct naar de inhoud.

Lezing James Ensor

Maskers verhullen niet, ze leggen bloot.

James Ensor mag dan een Engels klinkende naam zijn, maar hij was een geboren en getogen Belg uit Oostende. Met Engelse wortels, dat wel. Ensor, die leefde van 1860 tot 1949, is nu een van de bekendste en meest herkenbare Belgische kunstenaars. Hij werd door de Belgische koning zelfs tot baron verheven. Zijn bekendheid had hij te danken aan zijn kleurrijke palet, losse penseelvoering en vooral aan zijn onderwerpen. Hij zette de Belgische maatschappij te kijk met personages die karikaturale maskers dragen. Veel meer dan emoties te verhullen, leggen die maskers juist een sfeer bloot, die zelden gezellig is.

In 2024 is het driekwart eeuw geleden dat baron Ensor overleed. In België worden dan ook tentoonstellingen over zijn kunst georganiseerd in Oostende, Brussel en Antwerpen. In deze lezing zullen wij u Ensors kunst en haar betekenis ontsluiten, alsook de schilder, die vaak onterecht als een eenling wordt weggezet, in zijn context plaatsen.

De lezing vindt plaats in de Krugerkamer, waar heel lekker wordt gekookt. Voorafgaand aan de lezing kunt u genieten van een toepasselijk menu, waarvoor u zich apart kunt aanmelden. De kosten zijn € 18,50 ex. drank. Het menu zult u ca. een week van tevoren separaat toegestuurd krijgen.

De lezing wordt verzorgd door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin. Houders van de Amsterdamse Stadspas krijgen 25% op de prijs van het kaartje. Bestel hier uw kaart voor de lezing.

« terug