Ga direct naar de inhoud.

lezing: Ossip Zadkine

In Nederland is  Ossip Zadkine vooral bekend met ‘De verwoeste stad’, het beeld dat hij over het bombardement van Rotterdam maakte. Het monument werd zijn doorbraak in ons land en markeerde het begin van veel opdrachten van particulieren en overheden: in Amsterdam staat ‘La demeure’ voor de Nederlandsche Bank, in Zundert een monument voor de gebroeders Van Gogh en in Etten-Leur hing een reliëf van zijn hand aan de gevel van de Tomadofabriek. Tot 3 maart is bovendien een tentoonstelling in Museum Beelden aan Zee aan Zadkine gewijd.
Zadkine werd in 1888 of 1890 geboren in Rusland en toen hij een jaar of twintig was, vertrok hij naar Parijs, ‘de stad waar men beeldhouwer wordt’. Zadkine kwam in contact met de avant-garde en ontwikkelde een stijl die aansloot bij wat destijds gangbaar was: vereenvoudigde, figuratieve vormen, met wat kubistische invloed.
Het oeuvre van Ossip Zadkine is groot en veelzijdig. Hij werkte in brons, steen, hout en andere materialen. In deze lezing ziet u het werk dat in Nederland staat, maar ook in de twee Franse Zadkinemusea: een in zijn voormalige huis in Parijs en het andere in zijn buitenhuis in het schilderachtige Les Arques.
De Krugerkamer biedt, naast een mooie en gezellige ruimte, ook de mogelijkheid om voorafgaand aan de lezing te eten. Tussen 18.00 en 19.00 uur bent u welkom om van een toepasselijke maaltijd te genieten. De prijs is maximaal € 17,50 (ex. drank, alleen pinnen mogelijk). Het menu ontvangt u een week van tevoren per mail. Reserveer hier voor de lezing.

« terug